Muziekles op school is een recht

Muziekles op school is een recht

Ieder kind moet de mogelijkheid hebben om muziekles te volgen. Koningin Máxima was dinsdag in Groningen om daar afspraken over te maken. Reni Krijgsman, naast muzikant en leerkracht, vindt dat een goed idee. “Breinonderzoek wijst uit dat muziek enorm veel doet met je hersenen, met de opnamecapaciteiten en op gebied van concentratie. Muziek is heel verrijkend voor je ontwikkeling.”

Op de school van Reni wordt er gebruik gemaakt van een muziekmethode waarin de kinderen worden uitgedaagd om te luisteren naar muziek en daar een mening over te vormen. “We zijn nu bezig met wereldmuziek. We laten allerlei dingen horen en zien vanuit verschillende landen. Wat doet het met je, heb je er een mening over en waarom ervaar je dat zo”. Kinderen mogen praktisch aan de slag door zelf een dans of muziek te maken.

Intelligentie

“Ik had vorig jaar een kind in de klas die moeilijk te motiveren was om zich te concentreren op waar we mee bezig waren. Zodra er muziekles gegeven werd, dan was hij enorm betrokken en kon hij er veel over vertellen. Hij was heel geïnteresseerd daarin. Een kind heeft verschillende soorten intelligenties. We spreken vaak de intelligentie aan die gaat over rekenen en taal. Maar muzikaal zijn, sportief zijn of beeldend zijn, dat zijn ook bepaalde intelligenties. Kinderen werken vaak beter als je dat inzet voor de andere vakken.”

Bron: Groot Nieuws Radio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *